Джо Байдън назначи бившия главен съветник по въпросте на Близкия Изток

...
Джо Байдън назначи бившия главен съветник по въпросте на Близкия Изток
Коментари Харесай

Съветник от администрацията на Обама става представител на САЩ в Иран

Джо Байдън назначи някогашния основен консултант по въпросте на Близкия Изток от администрацията на Барак Обама Робърт Мали за специфичен представител на Съединени американски щати за Иран. Назначението подрежда Мали в челните редици на едно от най-сериозните провокации пред администрацията на Байдън във външната политика - нормализиране на връзките с Иран след години утежняване при някогашния президент Доналд Тръмп.

По времето на Обама Мали беше основен член на екипа, който контракти нуклеарното съглашение с Иран и международните сили през 2015 година, което Доналд Тръмп напусна през 2018 г. Вследствие на договорката, която Иран подписа със Съединени американски щати, Англия, Франция, Китай, Русия и Германия, страната се задължи да ограничи нуклеарната си активност в подмяна на облекчение на глобите. Някои републиканци и произраелски групи обаче показаха мнението си, че Мали не е подобаващ за поста и го обвиниха в благосклонности към иранското държавно управление за сметка на Израел. Анализатор от в. New York Times даже го назова ``един от основните апологети на Техеран във Вашингтон``.

Мали е наследник на египетски публицист от еврейски генезис и се счита за един от водещите експерти на САЩ по израелско-палестинския спор. Той е неофициален консултант на Обама по време на акцията му през 2008 година, само че подава оставка, откакто се оказа, че се е срещал с представители на радикалното ислямистко придвижване ``Хамас``, до момента в който е раборел за организацията за попречване на спорове Международна спешна група. В отговор Мали споделя пред The Times, че е поддържал контакт с представители на ``Хамас`` като част от работата си с Международната спешна група. " Моята работа е да се срещам с всевъзможни  хора и да рапортувам това, което споделят. Никога не съм отричал с кого се срещам ", споделя Мали пред NBC News, като прибавя, че авансово е уведомил Държавния департамент за своите срещи.
През 2014 година Мали се причислява към администрацията на Обама като съветник по политиката на Персийския залив.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР